|
OzoForum

|
|
Nie wierzę politykom |
| Autor |
Wiadomość |
szpiq

|
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 22:16 Nie wierzę politykom
|
|
|
Ostatnio wpadłem na film Nie wierzę politykom, film z 1990 roku, teraz emitowany przez TVP Kultura, wklejam go tutaj bo jest to ciekawe, bardzo poruszające (oczywiście wiem że tyle się mówi o stanie wojennym i każdy ma już po dziurki w nosie tych opowieści - kiedy ktoś budził się rano i zamiast porannego programu dla dzieci, na wielkim szklanym ekranie pokazał się Jaruzelski). Warto zobaczyć, gdyż film ten pokazuje "dzieci wojny" z zupełnie innej perspektywy, pokazuje nam sytuacje w których poniekąd sam Lech Wałęsa nie był akceptowany, odczułem że ten film próbuje zamanipulować mną, chociaż w wielu aspektach zgadzam się z tymi ludźmi, Lech Wałęsa to dobry przywódca stoczniowców ale niekoniecznie dobry prezydent. Według mnie (może jestem przewrażliwiony), ale film ma wiele podtekstów, tworzy wiele teorii i zarazem obala poprzednie.
Wydaje mi się że sam rok produkcji i wydania, czyli 1990, niejako bezpośrednio po "okrągłym stole", po stworzeniu nowej polski, mówi nam że może to być film pokazujący te wszystkie wydarzenia, z drugiej strony. I tak właśnie jest.
LINK DO FILMU NA YOUTUBE: http://www.youtube.com/watch?v=UGYwD-MKCag (6 części)
Opis producenta:
Nie wierzę politykom to dokument z 1990 roku przedstawiający socjologiczny obraz polskiej młodzieży, dzieci stanu wojennego, ich ideały. Film podzielony na kilka części, w której oddzielnie przedstawia się każdą grupę. Jako pierwszych przedstawiono anarchistów, wywiady z działaczami oraz filmy z demonstracji Międzymiastówki Anarchistycznej sekcja Warszawa. Demonstracji, jak na dzisiejsze czasy, niezwykle brawurowej: protestujący zatrzymywali ruch w stolicy oraz włamali się do drogiej restauracji w hotelu Victoria, gdzie często burżuje dziennie przejadali tyle, co zarabiał niejeden pracownik. Demonstranci poczęstowali się najdroższymi daniami oraz wypili kieliszki drogiego wina wznosząc toast za anarchię;)
Następnie pokazany jest wywiad z dwoma yuppies. Ich ideologia opiera się na konformiźmie: Stwierdziłem, że świat jest zły i nie należy się niemu przeciwstawiać, a w ten świat wejść. () Jedyną rzeczą jaką pozostała jest jakaś kariera, robienie tego co robią dorośli. () Ciekawą rzeczą, którą się interesuję jest polityka. () Myślę, że mógłbym się jakoś dobrze sprzedać jakiejś sile politycznej, tak aby mieć z tego zyski. O ich idei nie ma co zbyt wiele mówić, wystarczy rozejrzeć się dookoła i porozmawiać z ogłupioną przez neoliberalną propagandą młodzież, której większy procent ma konformizm wpisany w sens życia. |
|
|
|
 |
|
|
Redakcja serwisu Ozorków.net nie odpowiada za treść tekstów na forum ozorkowskim.
Zawartość każdego postu na tym forum wyraża poglądy i opinie jego autora, a nie redakcji portalu Ozorków.net, administratorów czy moderatorów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności.
Przypominamy, że każdy ponosi odpowiedzialność za treść swoich własnych wypowiedzi. Prosimy o zgłaszanie treści uznawanych za obraźliwe w celu moderacji. Jeżeli ktoś poczuje się urażony lub pomówiony wypowiedziami dotyczącymi jego osoby, może także dochodzić swoich praw drogą przewidzianą przez polskie prawo. |