|
OzoForum

|
|
Test windows 7 |
| Autor |
Wiadomość |
kysiud

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 16:14
|
|
|
| no wlasnie do visty nie ma wszystkich sterów np. do mojej kierownicy nie znajdziesz i nie da rady skonfigurowac podobno logitech nie podpisal umowy z mircoshitem czy cos w tym stylu |
|
|
|
 |
sledzik
Moderator

Wiek: 21 Dołączył: 13 Cze 2006 Posty: 2076 Skąd: krainaWina
|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 16:38
|
|
|
| nici napisał/a: | | Uważasz ze testowales system 3 dni i jestes w stanie cos obiektywnego o nim powiedziec ? po 3 miesiacach to rozumiem ale nie dniach |
Wiesz, windows to nie unix - 3 dni to aż za dużo żeby system padł.
Od pewnego czasu siedze na viście (ale z przymusu - DX10) i narzekam, z dnia na dzień chodzi coraz gorzej, zalicza średnio 2 - 3 pady na miesiąc (na szczęście pomaga odpalenie z płytki instalacyjnej i automatyczna naprawa).
Jak ktoś już mądrze na swoim blogu zapisał " Microsoft w viście doszedł do wniosku, że jeżeli błędu nie widać, to znaczy że go nie ma - jeżeli 7 idzie w tym samym kierunku to czeka nas kolejny "stabilny i funkcjonalny" system ze stajni M$" |
|
 |
madiozo
|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 17:47
|
|
|
nici odrozniasz "testowalem a testuje" ..? .
sledzik jak sie dba tak sie ma ..fakt ze jak narobi sie syfu na kompie tzn : multum plikow na dysku c : badz pupicie do tego nie czysci pamieci ram i pamieci tymczasowej to w pewnym monecie zlapie zamulke badz odmowi posluszenstwa ale sam zapewne wiesz ze vista raz na rustki rok ma prawo zlapac takowy stan a nie jak xp ..codzien czy tez co pare godzin ..
poza tym standardem w tych czasach jest miec 2 gb ram ..a na takiej ilosci pamieci systemy nowej generacji chodza plynnie i bezawaryjnie .. |
| Ostatnio zmieniony przez madiozo Sro Lis 05, 2008 17:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sledzik
Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 18:06
|
|
|
na szybkość działania visty nie narzekam, operacje na plikach dużo szybciej od ubuntu, itp.
ALE AWARYJNOŚĆ...
XP potrafił chodzić i 2-3 tygodnie (to mój max uptime ) bez resetu i było ok, vista średnio raz na 2 dni łapie zamułe taką, że tylko reset pomaga.
"obciągaczy" systemu nie mam, regularnie skanuje kasperskym i spybotem, choć te z autostartu mam wywalone bo każdy wie jak antywir potrafi wkurzyć czasami
| madiozo napisał/a: | | ledzik jak sie dba tak sie ma |
Wiedziałem, że to powiesz...
Syf u mnie utrzymany jest w pełni, aczkolwiek tam gdzie xp sobie radzi, tam vista wysiada - wyświelenie folderu z ponad 10000 plików na xp trwało 2-3 sekundy, vista albo uruchomi od razu, albo zwiesi sie explorer, niestety częściej to drugie.
| madiozo napisał/a: | | nie czysci pamieci ram i pamieci tymczasowej |
że JA mam to czyścić ?? od tego jest system
Choć vista i tak zarządza ramem dużo lepiej niż XP - użycie ramu na pulpicie 700-800mb, podczas gdy włącze gre użycie ramu przez system spada do 150mb.
Nadejdzie taki dzień, że vista mi padnie, wtedy dumnie wróce do xp a viste zainstaluje jako system do gier...
Ciesze sie, że masz 2gb ram, ja też mam i na viście pracuje sie fajnie dopiero z 4gb pamięci i quad core - u mojego ojca vista chodzi dużo lepiej niż u mnie i dlatego tak mówie. |
|
 |
madiozo
|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 18:32
|
|
|
sledzik nie wiem ..
ale znam ludzi i po sobie tez moge wywnioskowac ze vista jest prawie bezawaryjna ..
albo pech albo juz sam nie wiem zeby nie bylo ze przeciwnik xp .bo mam xp / viste / w7 w fazie testow bo wiadomo dopiero pro alpha wyszla ..
ps: co do zawieszenia eksplorera podczas wczytywania 10xxx plikow ..tu juz wina lezy po stronie dysku badz indexowania .:) niestety vista wylacza sobie talerze w dysku te z ktorych nie korzysta a ciagle indexuje pliki by miec do nich szybszy dostep ..to czasami niezbyt dobrze dziala ale zapewne nie trwa to tez wieki |
| Ostatnio zmieniony przez madiozo Sro Lis 05, 2008 18:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Qadrat

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 20:30
|
|
|
Ja nie rozumiem jednego - jak można uwalić system...
Win 98SE - od 1998r (odkąd go wydano) do 2004r miałem jeden system, bez żadnych awarii.
Win XP - od 2004 do 2007r również jeden system, oczywiście jak zwykle bez uwalenia.
Win Vista - od początku 2008r do teraz jeden system, który działa tak, jak po instalacji.
Jakim cudem wy uwalacie te systemy? Nie wiem.
Dodam, że raz na 2 tygodnie robię skan CCleanerem, SpyBotem oraz AdAwarem. W tle od wielu lat działa tylko Avast i żadnych problemów. Firewalla nie mam, gdyż jest sprzętowy w routerze. Może to również zasługa tego, że używam Opery zamiast tego dziurawego i zamulonego Firefoxa? |
|
 |
turbo

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 21:03
|
|
|
Sledzik przetestuj dysk twardy i ram bo to raczej niemożliwe żeby system padał tak szybko na sprawny sprzęcie . Chyba że jesteś tak utalentowany że mu pomagasz.
Do sprawdzenia syfu polecam HijackThis , loga możesz sprawdzić tu . |
_________________ Poszukaj w www.google.pl |
|
|
|
 |
Qadrat

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 21:56
|
|
|
| Lepiej zgrać ważne dane na płytę / pendrive i zrobić zerofile dysku (zerowanie), trochę to trwa - ale kasuje to WSZYSTKO z dysku, bez wyjątku. Masz dysk w stanie surowym, takim, jak ze sklepu. Format zwykły nie pomoże jak masz niektóre wirusy (już nie pamiętam jak on się nazywał, ale było takie ustrojstwo). Potem na wyzerowanym dysku robisz od nowa partycje i stawiasz system. |
|
 |
zefir
Wiek: 24 Dołączył: 08 Lut 2008 Posty: 140 Skąd: Ozorków/Łódź
|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 22:31
|
|
|
tez nie kumam tego. Sam uzywam windy od 3.11 do visty i nigdy nie mialem z nia problemow , z linuxem tez ale to juz inna bajka |
|
|
|
 |
Stephanek

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 22:37
|
|
|
| Ja tak samo nie wiem co macie do XP? Jak się dba o system to nic się nie wysypuje. Może was zaskoczy to co zaraz napiszę (mnie też na początku zaskoczyło troche) ale u mnie w robocie tworzymy oprogramowanie dedykowane do obsługi linii technologicznych i jest ono tworzone jak i eksploatowane właśnie na xp i maszyny przemysłowe nie mają z tym problemu, jak i operatorzy je obsługujący. |
_________________ Pije bo chce, pije bo życie jest złe... |
| Ostatnio zmieniony przez Stephanek Sro Lis 05, 2008 22:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mp
|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 23:09
|
|
|
| mi vista padła już kilka razy, a poważne błędu systemu ukazywały się jak na ironię po zainstalowaniu softu microsoftu, takiego jak visual studio, część programów padła, po skonfigurowaniu bazy sql08 microsoftu(błąd oprogramowania) i ciągle zastanawiam się czy nie wrócić do xp, choć przyzwyczaqjenie do visty robi swoje i utrudnia decyzję... |
|
|
|
 |
sledzik
Moderator

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 23:10
|
|
|
Zdarza sie że uwalam system bawiąc się oprogramowaniem (trza mieć rozeznanie :D), albo pada sam.
Co do dysku to jestem jego pewnien, to jeden z najmniej awaryjnych i najwydajniejszych dysków, ma niecałe pół roku.
Vista lubi sie sypać, choć ostattnio sypie sie pewnie właśnie przez błedy na dysku - bóg wie czemu system łapie zwiechy (BSOD + reset) gdy gram w gry, na xp to nie występowało.
Prosze tylko nie piszcie, że coś sie przegrzewa albo ramy dziurawe, albo zasilacz za slaby albo coś - to na 100% wina systemu.
| Qadrat napisał/a: | | Win 98SE - od 1998r (odkąd go wydano) do 2004r miałem jeden system, bez żadnych awarii. |
W to nie uwierze
raz - że przez 6 lat raczej nie miałeś jednego komputera i cos w nim modernizowałeś, Win98 strasznie nie lubił jak mu sie pewien sprzęt zmieniało
Jako ośmiolatek miałeś kompa w domu ? zazdroszcze
U mnie systemy padają bo :
- średnio co 2 dni instaluje nowe oprogramownie, które później wywalam (testuje), po czym idzie czyszczenie rejestru - wiadomo programy nie są najlepsze i czasami system sie wykrzacza.
- od kilku lat nie używam czystego WINXP tylko wersje modyfikowane
- średnio co 2 miesiące zmieniam jakąś część w komputerze
- dziennie potrafie przerzucić przez sieć domową ponad 100gb, zwykle idzie na dzień koło 10gb
- komp jest całkiem nieźle podkręcony
- mam 1 dysk
| Cytat: | | Ja tak samo nie wiem co macie do XP? Jak się dba o system to nic się nie wysypuje. |
To też prawda - mam starego laptopa z winXP na którym od chyba 2 lat nie jest instalowane nowe oprogramowanie, chodzi jak nówka |
|
 |
Lykas

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 23:39
|
|
|
| U mnie na viście czasami gdy włączam jakąś grę, albo mam dużo otwartych okien, pokazuje się niebieski ekran i automatycznie się resetuje...;/ |
|
|
|
 |
Stephanek

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 23:40
|
|
|
| sledzik napisał/a: | U mnie systemy padają bo :
- średnio co 2 dni instaluje nowe oprogramownie, które później wywalam (testuje), po czym idzie czyszczenie rejestru - wiadomo programy nie są najlepsze i czasami system sie wykrzacza. |
Takie rzeczy to się robi na wirtualnej, to co się da oczywiście, a da się sporo. |
_________________ Pije bo chce, pije bo życie jest złe... |
|
|
|
 |
Qadrat

|
Wysłany: Sro Lis 05, 2008 23:48
|
|
|
| Tak śledzik, trudno w to uwierzyć - ale właśnie w 1998r kupiłem sobie sprzęt PII 450MHz, 64mb SDRAM, dysk 6,4GB, grafika Intel 8mb (wtedy to było coś na miarę dzisiejszych C2Q Extreme, zapieprzało niemiłosiernie) i na tym sprzęcie bawiłem się przez 6 lat, dokładając jedynie drugą kość 128mb ramu, po prostu gry mnie nie interesowały, grałem może w 3 lub 4 mało wymagające tytuły. Dopiero w 2004r zmieniłem sprzęt na lepszy, który podołał XP. |
|
 |
|
|
Redakcja serwisu Ozorków.net nie odpowiada za treść tekstów na forum ozorkowskim.
Zawartość każdego postu na tym forum wyraża poglądy i opinie jego autora, a nie redakcji portalu Ozorków.net, administratorów czy moderatorów (poza wiadomościami pisanymi przez nich) i nie ponoszą oni za te treści odpowiedzialności.
Przypominamy, że każdy ponosi odpowiedzialność za treść swoich własnych wypowiedzi. Prosimy o zgłaszanie treści uznawanych za obraźliwe w celu moderacji. Jeżeli ktoś poczuje się urażony lub pomówiony wypowiedziami dotyczącymi jego osoby, może także dochodzić swoich praw drogą przewidzianą przez polskie prawo. |